Следвайте Гласове в ТелеграмНяколко часа, след като Съединените щати и Великобритания

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНяколко часа, след като Съединените щати и Великобритания
Коментари Харесай

Испания: Напускаме мисията в Червено море след бомбардировките на САЩ и Великобритания

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Няколко часа, откакто Съединените щати и Англия нанесоха въздушни удари против военни обекти на хусите в Йемен, испанският министър на защитата Маргарита Роблес съобщи, че Испания няма да взе участие допълнително интервенции в размирната зона.

„ Испания е изрично ангажирана в поддържането на мира по света и точно затова участваме в 17 задачи с над 3000 наши военнослужещи. Но считано от този миг нататък, Испания прекратява своето присъединяване в интервенциите в региона на Червено море “, изясни Роблес.

Военният министър акцентира, че испанската страна няма да взе участие повече нито в американската самодейност, нито в каквито и да било повече бъдещи задачи в Червено море, даже и в съдействие с Европейския съюз, осведоми 20minutos.

Следващата седмица Европейски Съюз ще разиска проект за основаване на военноморска задача, която да помогне за отбраната на корабоплаването в Червено море от подкрепяните от Иран хути, които започнаха набези против кораби в отговор на израелските бомбардировки против " Хамас " в Газа.

Подробностите за размера и обсега на възможната задача на Европейски Съюз към момента следва да бъдат конкретизирани. Първото разискване ще се организира в Брюксел на 16 януари. 

Миналата година Европейски Съюз в началото обмисляше проект за разширение на своята задача " Аталанта ", ориентирана към отбрана на корабоплаването край Сомалия, само че този ход беше блокиран от Испания. Макар да не беше посочена причина, испанските медии оповестяват, че решението е било подбудено от вътрешната политика. Социалистическият министър-председател на Испания Педро Санчес ръководи в коалиция с твърдолявата партия " Сумар ", която се опълчва на външната политика на Съединени американски щати.

Източници: novini.bg, actualno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР